PietersFokker op Facebook

Debuutplaat: "Waan"

Wanneer spelen ze?

Over PietersFokker

Van singer-songwriter tot symfonie. Van luisterliedjes tot psychedelische rock. Van Bram Vermeulen tot Bach. Van Doe maar tot the Doors. Van Pieters tot Fokker.

Joost Pieters en Stefan Fokker zijn afkomstig uit totaal verschillende muzikale werelden. Ieder beïnvloed door helden die voor de ander onbekend waren. Die afstand in achtergrond en generatie bleek geen barrière maar juist een brug. Een brug naar een nieuwe muzikale wereld samen.

Aangestoken door elkaars vuur schreven en componeerden Pieters en Fokker binnen drie maanden hun eerste gezamenlijke plaat ‘Waan’. De tracks lopen uiteen van kleine gitaar- en pianoliedjes tot voller gearrangeerde funky en bluesy songs. Aanvankelijk unplugged en live opgenomen. Daarna aangevuld door bijdragen van bevriende gastmuzikanten.

Kenmerkend zijn de verhalende teksten van Pieters en het ongepolijste geluid van échte instrumenten waarvoor Fokker kiest. ‘Liever het gekraak van een pianokruk en het geknars van snaren, dan gladgestreken perfectie,’ aldus PietersFokker.

Joost Pieters (1968) noemt zich liever liedjesmaker dan singer-songwriter. Van kinds af aan was hij onder de indruk van de directheid waarmee liedteksten in zijn moerstaal zijn hart binnen kwamen. ‘Als puber deed ik wel pogingen om nummers in het Engels schrijven, dat was stoer. Maar ik merkte dat er altijd afstand was tussen wat ik voelde en wat ik op papier kreeg. Toen ik naar zangers als Ramses Shaffy en Jaques Brel ging luisteren, werd ik betoverd en wist ik dat ook ik alleen écht kon schrijven in de taal waarin ik dacht en voelde.’

Pieters was in zijn studententijd onderdeel van cabaretduo Woutertje Pieterse. Daarna was hij frontman van de Nederlandstalige popband Joost&Co. Eind jaren negentig stond hij als singer-songwriter in de finale van de Grote Prijs van Nederland met het liedje ‘Toen jij nog bij me was’ dat later ook door Guus Meeuwis op plaat is gezet. Zijn brood verdiende Pieters vooral als tekstschrijver. Toen hij in 2000 een eigen reclamebureau oprichtte, kwam het muzikantenbestaan op een lager pitje te staan. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan; hij stapte uit zijn bedrijf en begon de Zeeuwse Hemel: een café restaurant met in het hart van de zaak een podium waar Pieters zijn liedjes schrijft en vertolkt en waar muzikanten elkaar ontmoeten. Zo ook Pieters en Fokker. Een magische ontmoeting zo bleek, toen Stefan bij Joost achter de piano ging zitten. Het was in de zomer van 2015. ‘Kan jij hier iets mee?’ vroeg Stefan toen hij de akkoorden inzette van wat hun eerste liedje samen werd: ‘Dit lege land’. Geraakt door Stefans compositie schreef Joost die nacht de tekst. Het is een van de liedjes op de debuutplaat ‘Waan’ die Pieters en Fokker in het voorjaar van 2016 uitbrengen.

Stefan Fokker (1988) groeide op tussen de platen en instrumenten. In de boerenschuur achter hun huis in Zonnemaire stond een drumstel, een orgel, een contrabas en een verzameling aan gitaren. ‘Ik liep zingend te voetballen en ging tussen de partijtjes door met mijn broers jammen. Eindeloos muziek maken. Binnen maar ook buiten. Er was ruimte. De liefde voor muziek maken, zit letterlijk in mijn natuur. En minstens zo belangrijk was mijn passie voor het maken van opnames. Ik vond en vind het een geweldige uitdaging om muziek eerlijk en puur vast te leggen. Als klein jochie al was ik aan het experimenteren met een cassetterecorder en een oude computer. Om met een paar sporen liedjes zo mooi en echt mogelijk op te nemen.’ Geïnspireerd door zijn vader en broers, die vele instrumenten bespelen, liet ook Stefan zich nooit in een hokje plaatsen. Hij speelde saxofoon in de plaatselijke harmonie en was rockgitarist in verschillende Zeeuwse formaties.

Fokker studeerde geluidstechniek en produceerde de muziek van tal van plaatselijke bandjes. Zelf was en is hij wat betreft muziekstijl niet voor één gat te vangen. Hij maakte progressieve rock met de Zeeuwse band ‘Skybicycle’ maar ook funky en jazzy composities. Met de formatie ‘Kaviaar’ maakt Fokker filmische muziek die past bij de bijzondere videoclips die de band tijdens optredens vertoont. Toen Stefan Fokker met de Nederlandstalige liedjes van Joost Pieters in aanraking kwam, voelde hij dat hij een bestemming had gevonden voor een schat aan muzikale ideeën die nog op hun plek moesten vallen. Pianothema’s die wachtten op de juiste woorden. Gitaarrifs die om een verhaallijn vroegen. Zo werd de ontmoeting tussen Fokker en Pieters, achter de piano in de Zeeuwse Hemel in de zomer van 2015, meer dan het samenspel van twee muzikanten. Hier kwamen twee stromingen bijeen die een nieuwe bron vormen. De debuutplaat ‘Waan’ is pas het begin van wat die bron, die nu de naam PietersFokker draagt, gaat brengen.

Bestel nu op Vinyl en CD

Eerder werk van Joost Pieters

Eerder werk van Stefan Fokker