Wortel-sinaasappelsoep met gerookte amandelen

wortelsoep

(4 personen)
• 2 winterwortels, sap van 4 sinaasappels,
• 1 teen knoflook, 1 blaadje laurier, stuk gember ( 4 cm)
• 2 tl gemberpoeder, 2 tl komijnpoeder
• bakolijfolie, 1 liter groentebouillon
•"zestes" (sliertjes) van sinaasappelschil
• 150 gram gerookte dopamandelen
• 1 el geroosterd komijnzaad
• gemalen peper, grof zeezout
• nootrozijnbrood Van Menno

Schrap de wortels en hak in stukken. Bak in niet te hete olie het teentje knoflook met de laurier, de gember, het komijn- en gemberpoeder glazig. Doe er de stukken wortel bij en roer 5 minuten goed om. Blus af met de sinaasappelsap en laat 10 minuten zonder deksel inkoken. Voeg de bouillon toe en laat zachtjes koken tot de wortels zacht zijn. Haal de laurier en de gember eruit en pureer met staafmixer tot gladde soep. Dop een handvol amandelen en hak in kleine stukjes. Rooster het komijnzaad.

Doe de soep in grote kommen, bestrooi met de gehakte amandelen, zout, peper een beetje geroosterd komijnzaad (dit is vrij sterk, begin met een klein beetje!) en de sinaasappelzestes. Geef de rest van de amandelen en het komijnzaad er in schaaltjes bij.

Lekker met het nootrozijn-desembrood van Menno!